Beste films van 2016

Nu 2016 tegen zijn einde loopt, is het natuurlijk weer tijd om terug te kijken. En op filmgebied betekent dat dat we de balans op kunnen gaan maken uit wat er dit jaar zoal in de bioscoop te zien was! Wat waren de grote successen, of de films die voor de toekomst zeker meer goeds voorspelden? Welke films deden de meest stof opwaaien? Welke films, kortom, zou je eigenlijk echt nog eens terug moeten kijken? We geven je een aantal hoogtepunten!

 

  1. The Revenant

De film die Leonardo DiCaprio eindelijk zijn Oscar opleverde – en niet zonder reden. The Revenant is een film over wraak, maar ook over overleven en de brute kracht van de natuur, en dat alles in ijzingwekkend rauwe stijl gefilmd.

 

  1. The Assassin

Wie denkt dat alle material arts-films grootste actiespektakels zijn, komt met The Assassin voor een verrassing te staan. In een bijna sprookjesachtig mooi decor wordt het verhaal van een vrouwelijke moordenaar aan het Chinese hof door Hou Hsaio-hsien uitgebeeld.

 

  1. Deadpool

Ook een film over een moordenaar, maar dan in een heel andere stijl. Deadpool was een relatief onbekende superheld, maar is na deze film uitgegroeid tot een publiekslieveling die ook bij niet-kenners razend populair is. Niet vreemd: haast alles aan deze film met Ryan Reynolds is zo Deadpool-esque als het maar zijn kan.

 

  1. Room

Room vertelt het indrukwekkende, bij vlagen gruwelijke verhaal van een jonge moeder en haar zoontje die al jaren in dezelfde ene kamer leven. Vanuit het oogpunt van een vijfjarig jongetje komt dat nog veel harder binnen – ook met dank aan het uitstekende acteerwerk van beide hoofdrolspelers!

 

  1. Toni Erdmann

Duitse komedies? De clichés voorspellen op dat gebied maar weinig goeds. Toch is Toni Erdmann erin geslaagd om niet alleen hilarisch te zijn, maar ook bij vlagen diep emotioneel en ontroerend. Won talloze grote prijzen, en zeker niet voor niets.

 

  1. Arrival

Een film met een taalkundige in de hoofdrol? Op het eerste gezicht lijkt het misschien een vreemd idee, maar als die taalkundige in Arrival plots met aliens moet zien te communiceren, levert dat een meeslepend en spannend verhaal op.